Wanneer is een lift in storing
Oorzaken van een liftstoring
Liftstoringen worden vaak veroorzaakt door verkeerd gebruik, dit gebeurt meestal onbewust. Een lift kan in storing gaan wanneer iemand hard tegen de deur loopt, schopt of rijdt. Of als iemand op het laatste moment de lift in rent terwijl de deuren al aan het sluiten zijn. Een andere oorzaak van liftstoringen is het verkeerd beladen van een lift. Een liftstoring kan ook een teken van slijtage zijn. Als een lift niet goed meer kan functioneren door een defect onderdeel dan zal deze niet meer werken totdat dit onderdeel vervangen is. Daarom is het belangrijk de lift goed te onderhouden en regelmatig te laten controleren.
Wat te doen bij een opsluiting
Het komt helaas ook voor dat de lift in storing gaat terwijl er mensen in staan. Vaak slaat de lift vast, omdat er een veiligheidssysteem is geactiveerd. Liften moeten tegenwoordig aan hoge veiligheidseisen voldoen. Zodra de lift een afwijking merkt, stopt deze direct. Voor passagiers kan dat een beangstigende situatie zijn.
Bij een opsluiting is het altijd belangrijk om kalm te blijven en niet zelf te proberen de liftdeuren te openen. Liften zijn uitgerust met een telefoonsysteem waarmee bij een storing contact opgenomen kan worden met de centrale. Deze zal direct een servicemonteur sturen om de passagiers te bevrijden.
Bij het kiezen van een onderhouds-/storingspartij is het belangrijk om te vragen naar het aantal monteurs per vierkante kilometer. Dit bepaalt hoe snel een monteur bij opsluiting ter plaatse kan zijn.
Regelmatig liftstoringen
Liftonderhoud vermindert de kans op storingen aanzienlijk. Toch kan het voorkomen dat een lift desondanks stil staat.
Staat de lift regelmatig stil en is deze ouder dan 15 jaar? Dan kan modernisering een optie zijn. Bij lift modernisering worden belangrijke onderdelen vervangen waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. Daarnaast verbetert dit de veiligheid van de lift en bespaart het aanzienlijk op de kosten.