Het kan iedereen overkomen. U bent te laat en haast u door het vliegveld, vastbesloten om uw vlucht niet te missen. U doet iets waarvan u weet dat u het beter niet kunt doen: in plaats van de lift te nemen, rent u de roltrap op, terwijl u uw te grote bagage meesleept. De enorme koffer komt vast te zitten tussen de treden en u valt.
Dit veelvoorkomende, maar gênante en potentieel gevaarlijke incident had voorkomen kunnen worden met KONE’s Escalator Video Monitoring-service.
“Ongelukken gebeuren als we niet opletten,” zegt Martti Juurioksa, hoofd van het roltrap- en infrastructuuraanbod bij KONE, Major Projects and Escalators. “En incidenten gebeuren vaker als we de apparatuur niet op de juiste manier gebruiken. Een studie van de Building and Construction Authority in Singapore wees uit dat 97% van de roltrapincidenten werd veroorzaakt door gebruikersgedrag. Onze oplossing maakt gebruik van live videobeelden en kunstmatige intelligentie (AI) om mogelijke ongelukken te detecteren. Het systeem waarschuwt gebruikers om incidenten te voorkomen en stelt indien nodig het de juiste personen op de hoogte, zodat zij snel kunnen ingrijpen.”
De passagierservaring op luchthavens verbeteren

In Amsterdam zijn liften, roltrappen en rolpaden essentieel om passagiers veilig en efficiënt door de 1,3 miljoen m² grote terminal van Schiphol te laten bewegen. Eén enkel incident met een bagagekarretje kan mogelijk de reis van duizenden mensen verstoren.
“In het verleden kwamen onze roltrappen regelmatig onverwacht tot stilstand door ongebruikelijk passagiersgedrag passagiersgedrag op de luchthaven,” legt Sjoerd van Kampen uit, assetmanager bij Amsterdam Airport Schiphol. “Om dit aan te pakken, zijn we een samenwerking aangegaan met KONE om slimme oplossingen te testen die ons kunnen helpen deze situaties beter te begrijpen en te beheersen.”
Het videobewakingssysteem helpt ervoor te zorgen dat roltrappen operationeel blijven, wat bijdraagt aan een soepelere reis voor passagiers. “Met deze oplossing is ons doel om het risico op ongelukken te verkleinen, de machines soepel te laten draaien, de algehele passagierservaring te verbeteren en de kosten te verlagen.
Incidenten in real-time voorkomen

Zo werkt de oplossing in de praktijk.
Camera’s houden de passagiersstroom op de roltrap in de gaten. De camera’s zijn strategisch geplaatst aan beide uiteinden en in het midden van de roltrap, terwijl kunstmatige intelligentie is getraind om potentiële incidenten te herkennen voordat ze plaatsvinden.
Dankzij deze preventieve benadering van veiligheid blijft de oplossing de gebruikers een stap voor. Het systeem kan risicovol gedrag identificeren, zoals over de leuning hangen, tegen de looprichting in lopen, te grote koffers meenemen, kinderwagens of bagagekarren op de roltrap gebruiken, of de ingang of uitgang blokkeren.
“Onze klant bepaalt welke acties worden ondernomen,” vervolgt Juurioksa. “Ze kunnen ervoor kiezen om de installatie automatisch te laten stoppen, een geluidswaarschuwing of videobericht af te spelen. Een andere optie is om een melding te sturen naar nabijgelegen beveiligingspersoneel, zodat zij kunnen ingrijpen.”
Een innovatieve samenwerking met KONE

Een gezamenlijk innovatieproces heeft het mogelijk gemaakt om de oplossing stap voor stap te verbeteren.
“Tijdens het testen realiseerden we ons dat we hoogwaardige camera’s nodig hebben voor AI,” zegt Kamerling. “We hebben samen veel kleine uitdagingen aangepakt.”
De experts van KONE en Amsterdam Airport Schiphol blijven samenwerken om de reiservaring op de luchthaven te verbeteren. Reizen kan stressvol zijn, dus het is belangrijk om manieren te vinden om de passagierservaring te blijven verbeteren.
“Onze ambitie is om van Amsterdam Airport Schiphol een steeds autonomere luchthaven te maken. In de toekomst willen we de oplossing koppelen aan andere systemen, zoals liften en digitale informatieschermen,” zegt Van Kampen.
“De oplossing zou onderdeel kunnen worden van het digitale wayfinding-systeem van de luchthaven, geleverd door KONE, dat passagiers van de juiste informatie voorziet en hen helpt soepeler door de terminal te navigeren. Hierdoor voelen passagiers zich meer op hun gemak en verloopt hun reiservaring prettiger.’’
Verantwoord omgaan met AI-technologieën
Kunstmatige intelligentie vormt de basis van KONE’s nieuwste oplossing. Omdat het een relatief nieuwe technologie is, moet er zorgvuldig mee worden omgegaan – zowel vanuit wet- en regelgeving als commercieel oogpunt. Op locaties met een hoge passagiersstroom, zoals luchthavens moeten technologische oplossingen bovendien cyberveilig zijn.
“Onze videobewakingsoplossing voldoet altijd aan de lokale wet- en regelgeving, zoals het automatisch vervagen van gezichten om de privacy te waarborgen,” legt Martti Juurioksa uit.
In de toekomst zou KONE’s AI-gedreven oplossing ook kunnen bijdragen aan de duurzaamheid van gebouwen en het verlagen van energiekosten. Juurioksa legt uit dat de mogelijkheid om mensen en objecten nauwkeurig te tellen, gebruikt kan worden om een AI-gestuurd roltrapsysteem te ontwikkelen dat reageert op de actuele vraag naar personen- en goederenverkeer.
Bijvoorbeeld: als het systeem ziet dat er veel mensen vanuit een metro op het perron stappen, kunnen automatisch alle roltrappen worden ingeschakeld. Bij minder drukte kan slechts één roltrap worden geactiveerd. Dit soort intelligente automatisering optimaliseert het energieverbruik, vermindert onnodige slijtage, verlengt de levensduur van roltrappen en bespaart op onderhoudskosten.
De KONE Video Monitoring-oplossing is niet beperkt tot roltrappen en rolpaden – het kan ook worden toegepast op liften, bewegende wandelpaden, ingangen, trappen of andere delen van een gebouw.
“AI kan worden getraind om een breed scala aan scenario’s te herkennen. Ze kan bijvoorbeeld volgen hoe objecten worden verplaatst in magazijnen of statistieken bijhouden over het gebruik van bagagekarren op luchthavens. Bovendien integreert het systeem met andere KONE-oplossingen, of zelfs met apparatuur van derden.”
